Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

D-Ribose

In het kort
  • D-ribose is een natuurlijke suiker die het lichaam zelf uit glucose kan maken.
  • D-Ribose kan mogelijk een positief effect hebben op de hartgezondheid en sportprestaties.
  • Een dagdosering van maximaal 36 mg per kg lichaamsgewicht is veilig.
  • Bij hoge doseringen zijn mogelijke bijwerkingen diarree en misselijkheid.
In het kort

Wat is D-Ribose?

D-Ribose is een natuurlijke suiker, die een rol speelt bij verschillende biologische processen in het lichaam. Zo speelt het een rol bij de opbouw van ons RNA en de energievoorziening in onze cellen. D-Ribose komt ook in gering mate voor in onze voeding, bijvoorbeeld in paddenstoelen, eieren en vlees. Deze niveaus zijn echter vaak niet toereikend voor therapeutische doeleinden.

Wat is D-Ribose?

Gebruik

D-Ribose kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt:

Waarschijnlijk effectief

Meerdere studies hebben een positief effect geobserveerd van D-Ribose op de hartgezondheid en levenskwaliteit bij mensen met een coronaire hartziekte. D-ribose kan helpen de ATP-niveaus in het hartweefsel te herstellen, waardoor het energiemetabolisme in het hart kan verbeteren. Daarnaast suggereren verschillende studies dat D-Ribose kan helpen bij het verbeteren van de diastolische hartfunctie.1

Mogelijk effectief

D-ribose zou mogelijk kunnen bijdrage aan het verbeteren van sportprestaties en het verminderen van spiervermoeidheid. Echter, het wetenschappelijk bewijs is hiervoor niet eenduidig.2

Gebruik

Werking

D-Ribose speelt in verschillende processen in de cel een rol bij het verhogen van de beschikbare energie. Zo is het onder andere een belangrijk bestandsdeel van ATP (adenosinetrifosfaat). Ook maakt het onderdeel uit van de moleculen NAD+ en GTP.

Het menselijk lichaam kan zelf D-Ribose aanmaken uit glucose, doormiddel van de zogenoemde pentosefosfaatroute. Dit proces verloopt echter langzaam waardoor het lang duurt voordat de energie vrijkomt. Oraal ingenomen D-Ribose hoeft daarentegen niet meer via de pentosefosfaatroute en wordt efficiënter door het lichaam opgenomen. Zodra D-Ribose de cel heeft bereikt, wordt het omgezet in zijn actieve vorm (5-fosforibosyl-1-pyrofosfaat) . Deze actieve vorm speelt een essentiële rol bij de aanmaak van ATP en NAD+ en daarbij bij het op peil houden van het energieniveau in de cellen.

Werking

Veiligheid

D-Ribose is veilig bij langdurig gebruik, zolang de maximale toegestane dagdosering van 36 mg per kg lichaamsgewicht niet wordt overschreden. Bij zeer hoge doseringen kunnen echter bijwerkingen als diarree en misselijkheid optreden.3

Daarnaast is voorzichtigheid geboden bij diabetes patiënten, omdat D-ribose de bloedsuikerspiegel kan verlagen.

Kinderen

Vanwege onvoldoende bewijs wordt het gebruik bij kinderen afgeraden.

Zwangerschap en borstvoeding

Er is niet voldoende bewijs of het gebruik van D-ribose supplementen tijdens de zwangerschap en lactatieperiode veilig is. Gebruik wordt daarom afgeraden.

Veiligheid

Interacties

D-Ribose kan het effect van insuline en andere bloedglucose verlagende middelen versterken.

Interacties

Dosering

Aanbevolen doseringen variëren van 5-15 gram per dag.1

Dosering
Referenties
  1. Mahoney, D. E., Hiebert, J. B., Thimmesch, A., Pierce, J. T., Vacek, J. L., Clancy, R. L., Sauer, A. J., & Pierce, J. D. (2018). Understanding D-Ribose and Mitochondrial Function. Advances in bioscience and clinical medicine6(1), 1–5.
  2. Seifert, J. G., Brumet, A., & St Cyr, J. A. (2017). The influence of D-ribose ingestion and fitness level on performance and recovery. Journal of the International Society of Sports Nutrition14, 47.
Sluiten