Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Arabinoxylaan

In het kort
  • Arabinoxylaan is een voedingsvezel die wordt aangetroffen in de celwand van granen, waaronder tarwe, maïs, rijst, rogge, haver en gerst.
  • Het kan worden geïsoleerd uit de bijproducten van de verwerking van tarwebloem
  • Arabinoxylaan lijkt oraal goed verdragen te worden tot 15 gram per dag.
  • Er zijn aanwijzingen dat het nemen van arabinoxylan de insulinespiegels kan verlagen.
  • Arabinoxylaan kan ingezet worden bij diabetes, metabool syndroom en gewichtsverlies.
In het kort

Wat is arabinoxylaan?

Arabinoxylaan is een voedingsvezel die wordt aangetroffen in de celwand van granen, waaronder tarwe, maïs, rijst, rogge, haver en gerst. De structuur van arabinoxylaan bestaat uit een xylose-ruggengraat met arabinose-zijketens.1 Het kan worden geïsoleerd uit de bijproducten van de verwerking van tarwebloem.1 Het wordt meestal bereid door enzymatische extractie uit tarwezemelen of rogge.2,3

Wat is arabinoxylaan?

Gebruik

Voorlopig klinisch onderzoek toont aan dat het consumeren van voedsel dat ongeveer 15 gram arabinoxylaan per dag gedurende 5 weken bevat, de nuchtere en postprandiale glucose-, postprandiale insuline- en serum fructosamine concentraties verlaagt in vergelijking met placebo bij patiënten met diabetes type 2.4

Voorlopig klinisch onderzoek toont aan dat het consumeren van voedsel aangevuld met arabinoxylaan 15 gram per dag gedurende 6 weken de serumconcentraties van glucose en triglyceriden verlaagt na een vloeibare maaltijdprovocatietest in vergelijking met placebo bij patiënten met verminderde glucosetolerantie.5,6 Er zijn aanwijzingen dat het nemen van deze dosis arabinoxylaan ook de postprandiale insulinespiegels verlaagt.5 Er bestaat echter tegenstrijdig bewijs.6 Ook lijkt arabinoxylaan de nuchtere adipokine concentraties (marker voor insulineresistentie) niet te beïnvloeden bij patiënten met een gestoorde glucosetolerantie.6

Uit een subanalyse van patiënten die ook statines gebruikten, bleek echter dat het consumeren van het arabinoxylaandieet het totale en low-density lipoprotein (LDL)-cholesterol verlaagde in vergelijking met het consumeren van een geraffineerd koolhydraatdieet. Dit effect werd niet gezien bij patiënten die geen statines gebruikten. 7

Gebruik

Werking

Gastro-intestinale effecten

Arabinoxylaan is geëvalueerd op zijn effecten op de algehele darmgezondheid en de samenstelling van de darmmicroom, met gemengde bevindingen. Klinisch onderzoek bij kinderen en volwassenen toont aan dat inname van arabinoxylaan 5 – 10 gram per dag gedurende 3 weken een prebiotisch effect heeft, resulterend in een verhoogde darmconcentratie van bifidobacteriën.2,3,8,9,10 Arabinoxylaan vermindert ook de fermentatie van eiwit in de dikke darm en verhoogt de intestinale concentratie van vetzuren met een korte keten in de meeste onderzoeken2,3,8,9,11, hoewel niet alle onderzoeken het daarmee eens zijn.11 Ander klinisch onderzoek toont aan dat kortdurende, 2-daagse suppletie met tweemaal daags 9,4 gram arabinoxylaan de koolhydraatfermentatie in de dikke darm verhoogt.11 Een ander klinisch onderzoek bij gezonde volwassenen met een langzame darmpassage maar zonder constipatie toont aan dat het nemen van een specifiek poeder van arabinoxylaan-oligosaccharide (AXOS, Cargill) 5 gram driemaal daags bij de maaltijd gedurende 12 weken de samenstelling van de darmmicroom aanzienlijk verandert, wat resulteert in een vermindering van de darmflora. in microbiële alfa-diversiteit en een toename van de niveaus van bifidobacteriën. Dit product verbeterde echter de darmtransittijden, maagledigingstijden of ontlastingsparameters niet, afgezien van een zachtere consistentie van de ontlasting in vergelijking met placebo.8

Voorlopig klinisch onderzoek bij oudere volwassenen toont aan dat het nemen van een specifiek arabinoxylan-extract van tarwe-endosperm (Naxus, Bioactor BV) 12 gram per dag gedurende 6 weken de darmbarrière niet versterkt tegen hyperpermeabiliteit in vergelijking met placebo. De meeste volwassenen die deelnamen aan dit onderzoek bleken bij baseline onvoldoende vezelinname te hebben.12

Hypolipidemische effecten

Klinisch onderzoek suggereert dat arabinoxylaan serumtriglyceriden en apolipoproteïne A-1 kan verlagen.13,14 Dieronderzoek toont aan dat suppletie met vingergierst arabinoxylan de serumlipidenniveaus verbetert, de ophoping van lipiden in de lever vermindert en de gewichtstoename vermindert bij zwaarlijvige muizen die een vetrijk dieet volgen.15

Hypoglykemische effecten

Klinisch onderzoek suggereert dat arabinoxylaan de postprandiale glucosespiegel verlaagt bij gezonde vrijwilligers en volwassenen met het metabool syndroom.1,13,14,16,17,18 Aanvullend klinisch onderzoek toont aan dat het ’s avonds consumeren van arabinoxylaan de postprandiale glucosespiegels tijdens het ontbijt de volgende ochtend kan verlagen.8 Dit effect wordt toegeschreven aan het vermogen van arabinoxylaan om de maaglediging te vertragen en de motiliteit van de dunne darm te verminderen, wat resulteert in een vertraagde opname van glucose.1,14,16 Uit ander onderzoek blijkt echter dat inname van arabinoxylaan 9,4 gram tweemaal daags gedurende 2 dagen geen invloed heeft op de maagpassagetijd.11

Gewichtsverlies

Er is belangstelling voor het gebruik van arabinoxylaan om de eetlust te verminderen en de verzadiging te vergroten. 11

Werking

Veiligheid

Veilig bij oraal en correct gebruik, op korte termijn. Arabinoxylaan 15 gram per dag, hetzij als onderdeel van het dieet of als supplement, is tot 6 weken met schijnbare veiligheid gebruikt. Arabinoxylaan lijkt oraal goed verdragen te worden. Enkele bijwerkingen die in klinische onderzoeken zijn gemeld, zijn diarree, gasvorming, een opgeblazen gevoel en buikpijn.1,3,7,13,14,

Tijdens zwangerschap en borstvoeding is er onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar.

Veiligheid

Interacties

Medicijnen

Bewijs uit menselijk onderzoek suggereert dat een arabinoxylaanrijke vezel postprandiale glucosespiegels kan verlagen.1,13,14,16 Theoretisch zou arabinoxylaan additieve effecten kunnen hebben met antidiabetica en het risico op hypoglykemie kunnen verhogen. Houd de bloedglucosewaarden nauwlettend in de gaten. Dosisaanpassingen kunnen nodig zijn. Sommige geneesmiddelen tegen diabetes omvatten glimepiride (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insuline, pioglitazon (Actos), rosiglitazon (Avandia) en andere

Kruiden en supplementen

Bewijs uit menselijk onderzoek suggereert dat een arabinoxylaanrijke vezel postprandiale glucosespiegels kan verlagen.1,13,14,16  Theoretisch zou arabinoxylaan additieve effecten kunnen hebben bij gebruik met kruiden en supplementen met hypoglycemisch potentieel. Houd de bloedglucosewaarden nauwlettend in de gaten. Sommige kruiden en supplementen met hypoglycemisch potentieel zijn duivelsklauw, fenegriek, guargom, Panax-ginseng en Siberische ginseng.

Interacties

Dosering

Volwassen – Oraal

Diabetes

Voeding aangevuld met arabinoxylaan 15 gram is gedurende 5 weken dagelijks ingenomen.16

Verminderde glucosetolerantie (prediabetes)

Voedsel aangevuld met arabinoxylaan 15 gram werd gedurende 6 weken dagelijks ingenomen.13,14

Standaardisatie & Formulering

Arabinoxylaan wordt meestal bereid door enzymatische extractie uit tarwezemelen of rogge.2,3 Eén specifiek extract van tarwezemelen (WBE, Brana Vita, 200) is gestandaardiseerd en bevat 79% arabinoxylan-oligosacchariden.3,10

Naxus® wint men uit het meest voedzame deel van de tarwekorrel: het endosperm. Het lange molecuul heeft een vertakte, complexe structuur. Als gevolg van deze structuur wordt Naxus® langzaam gefermenteerd in de darm zonder een opgeblazen gevoel. Naxus® is een glycobioticum omdat het de glucose- en insulineserumspiegels reguleert op een microbioom-gemedieerde manier. Door zijn complexe vertakte structuur stimuleert Naxus® de productie van belangrijke vetzuren met een korte keten door het darmmicrobioom. Naxus® heeft een systemisch glycobiotisch effect, wat betekent dat grote “suikerpieken” en “crashes” kunnen worden vermeden door het op elk moment van de dag te consumeren.

Dosering
Referenties
  1. Lu, Z. X., Walker, K. Z., Muir, J. G., Mascara, T., & O’Dea, K. (2000). Arabinoxylan fiber, a byproduct of wheat flour processing, reduces the postprandial glucose response in normoglycemic subjects. The American journal of clinical nutrition71(5), 1123-1128.
  2. Hald, S., Schioldan, A. G., Moore, M. E., Dige, A., Laerke, H. N., Agnholt, J., … & Dahlerup, J. F. (2016). Effects of arabinoxylan and resistant starch on intestinal microbiota and short-chain fatty acids in subjects with metabolic syndrome: a randomised crossover study. PLoS One11(7), e0159223.
  3. François, I. E., Lescroart, O., Veraverbeke, W. S., Marzorati, M., Possemiers, S., Evenepoel, P., … & Broekaert, W. F. (2012). Effects of a wheat bran extract containing arabinoxylan oligosaccharides on gastrointestinal health parameters in healthy adult human volunteers: a double-blind, randomised, placebo-controlled, cross-over trial. British Journal of Nutrition108(12), 2229-2242.
  4. Lu, Z. X., Walker, K. Z., Muir, J. G., & O’Dea, K. (2004). Arabinoxylan fibre improves metabolic control in people with Type II diabetes. European journal of clinical nutrition58(4), 621-628.
  5. Garcia, A. L., Otto, B., Reich, S. C., Weickert, M. O., Steiniger, J., Machowetz, A., … & Koebnick, C. (2007). Arabinoxylan consumption decreases postprandial serum glucose, serum insulin and plasma total ghrelin response in subjects with impaired glucose tolerance. European journal of clinical nutrition61(3), 334-341.
  6. Garcia, A. L., Steiniger, J., Reich, S. C., Weickert, M. O., Harsch, I., Machowetz, A., … & Koebnick, C. (2006). Arabinoxylan fibre consumption improved glucose metabolism, but did not affect serum adipokines in subjects with impaired glucose tolerance. Hormone and Metabolic Research38(11), 761-766.
  7. Schioldan, A. G., Gregersen, S., Hald, S., Bjørnshave, A., Bohl, M., Hartmann, B., … & Hermansen, K. (2018). Effects of a diet rich in arabinoxylan and resistant starch compared with a diet rich in refined carbohydrates on postprandial metabolism and features of the metabolic syndrome. European journal of nutrition57(2), 795-807.
  8. Boll, E. V. J., Ekström, L. M., Courtin, C. M., Delcour, J. A., Nilsson, A. C., Björck, I. M., & Östman, E. M. (2016). Effects of wheat bran extract rich in arabinoxylan oligosaccharides and resistant starch on overnight glucose tolerance and markers of gut fermentation in healthy young adults. European journal of nutrition55(4), 1661-1670.
  9. Müller, M., Hermes, G. D., Emanuel E, C., Holst, J. J., Zoetendal, E. G., Smidt, H., … & Blaak, E. E. (2020). Effect of wheat bran derived prebiotic supplementation on gastrointestinal transit, gut microbiota, and metabolic health: a randomized controlled trial in healthy adults with a slow gut transit. Gut Microbes12(1), 1704141.
  10. François, I. E., Lescroart, O., Veraverbeke, W. S., Marzorati, M., Possemiers, S., Hamer, H., … & Broekaert, W. F. (2014). Effects of wheat bran extract containing arabinoxylan oligosaccharides on gastrointestinal parameters in healthy preadolescent children. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition58(5), 647-653.
  11. Scarpellini, E., Deloose, E., Vos, R., Francois, I. E. J. A., Delcour, J. A., Broekaert, W. F., … & Tack, J. (2016). The effect of arabinoxylooligosaccharides on gastric sensory‐motor function and nutrient tolerance in man. Neurogastroenterology & Motility28(8), 1194-1203.
  12. Ganda Mall, J. P., Fart, F., Sabet, J. A., Lindqvist, C. M., Nestestog, R., Hegge, F. T., … & Schoultz, I. (2020). Effects of Dietary Fibres on Acute Indomethacin-Induced Intestinal Hyperpermeability in the Elderly: a randomised placebo controlled parallel clinical trial. Nutrients12(7), 1954.
  13. Garcia, A. L., Otto, B., Reich, S. C., Weickert, M. O., Steiniger, J., Machowetz, A., … & Koebnick, C. (2007). Arabinoxylan consumption decreases postprandial serum glucose, serum insulin and plasma total ghrelin response in subjects with impaired glucose tolerance. European journal of clinical nutrition61(3), 334-341.
  14. Garcia, A. L., Steiniger, J., Reich, S. C., Weickert, M. O., Harsch, I., Machowetz, A., … & Koebnick, C. (2006). Arabinoxylan fibre consumption improved glucose metabolism, but did not affect serum adipokines in subjects with impaired glucose tolerance. Hormone and Metabolic Research38(11), 761-766.
  15. Sarma, S. M., Singh, D. P., Singh, P., Khare, P., Mangal, P., Singh, S., … & Kondepudi, K. K. (2018). Finger millet arabinoxylan protects mice from high-fat diet induced lipid derangements, inflammation, endotoxemia and gut bacterial dysbiosis. International Journal of Biological Macromolecules106, 994-1003.
  16. Lu, Z. X., Walker, K. Z., Muir, J. G., & O’Dea, K. (2004). Arabinoxylan fibre improves metabolic control in people with Type II diabetes. European journal of clinical nutrition58(4), 621-628.
  17. Giulia Falchi, A., Grecchi, I., Muggia, C., Palladini, G., & Perlini, S. (2016). Effects of a bioavailable arabinoxylan-enriched white bread flour on postprandial glucose response in normoglycemic subjects. Journal of dietary supplements13(6), 626-633.
  18. Hartvigsen, M. L., Lærke, H. N., Overgaard, A., Holst, J. J., Bach Knudsen, K. E., & Hermansen, K. (2014). Postprandial effects of test meals including concentrated arabinoxylan and whole grain rye in subjects with the metabolic syndrome: a randomised study. European journal of clinical nutrition68(5), 567-574.
Sluiten